Berg och sjöar

Berg och sjöar i Sveriges minsta landskap, Östmanland

Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

 

I sveriges minsta landskap, Östmanland finns det massa skogar, berg och floder. Östmanland har en fantastisk natur och det är fullt med djur.

Berg

Sveriges minsta landskaps högsta berg heter ”summo montis aeternum” det är latin och på svenska betyder det ”det högsta berget någonsin”. Det berget är 1 603 meter högt.
På vintern är det perfekt att åka skidor där.
Allra högst uppe på berget så finns en medeltida borg som man byggde ifall att det skulle bli krig på medeltiden. (Läs mer om den medeltida borgen här).
På sommaren kan man även bergsklättra i det näst lägsta berget, ”Klätterberget”. Det är döpt efter klätterfriheten i berget. Det är gratis men man får bara klättra på sommrarna för säkerhetensskull.

Sjöar och floder

Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Det finns endast en sjö i sveriges minsta landskap, Östmanland och den heter ”lacus magna” det är latin och är på svenska ”storsjön”. 3 floder finns det här, ”In diu flumen”, ”in profundo fluminis” och ”Pisces fluminis”.

”In diu flumen” betyder den långa floden, ”In profundo fluminis” betyder ”den bottenlösafloden” och ”Pisces fluminis” betyder fiskefloden.

”In diu flumen” heter denna flod för att den går genom hela Östmanland. Den är väldigt lång och i den kan man paddla. Det är perfekt turister.             (Nyfiken på turismen i sveriges minsta landskap, Östmanland? Få reda på mer här)

”In profundo fluminis” heter denna flod för att det går inte att simma ner till botten för att det är precis som att den är oändlig. ”Pisces fluminis” heter denna flod för att det är den enda floden i sveriges minsta landskap som det finns fisk i.

Skog

”In diu flumen” rinner genom skogen ”Diu silva”. ”Diu silva” betyder ”långa skogen”. Det är helt fantastiskt att paddla i ”In diu flumen” på sommaren. Man hör fåglarna kvittra och man kanske ser ett ”marlion”. I skogen finns det älgar, varg, räv, björn, hjort och hare. Det djur som man kan jaga i denna skog är vit älg, varg och även andra rovdjur. (Klicka här för att få reda på mer om ”marlion”, ”Diu silva” och ”jakt”).