Den medeltida borgen

Borgen ligger i Östmanland i Sveriges minsta landskap uppe på ett berg som heter Summo Montis Aeternum. De byggde borgen för 1000 år sedan för att de trodde att det skulle bli krig men det blev det inte. Så den blev kvar i onödan och istället så blev borgen en turistattraktion.
Man byggde borgen för att man trodde att det skulle bli krig för att vikingarna skulle komma och en smart (osmart) man som hette Ahmed Amir som var en arabisk handelsman och som byggde borgen. Han byggde borgen i fem svåra år som han gick och letade efter stora stenblock som han byggde borgen av.

Beskrivning
Borgen är byggd som en labyrint inuti och labyrinten leder till ett stort skyddsrum. Idag finns där frukter och juice som man kan köpa. Det finns också en vattenkran som installerades 2003. På utsidan så ser det ut som ett palats, med fyra runda torn i hörnen och det har fem broar varav en finns över entre valvet.

Hitta hit
Man söker sig bara upp till berget som heter Summo Montis Aeternum och det finns också skyltar som leder dig dit. Där uppe finns borgen.

Guidade turer

Det finns guider i entrén som guidar en runt labyrinten och så kan man köpa läsk eller fika t.ex. kakor och te och kaffe och man betalar bara 50 kronor för att hyra en guide.

image