Djurliv

arctic-1070617_960_720
Pixabay CC0 Public Domain

Trots att Östmanland är Sveriges minsta landskap är den biologiska mångfalden stor. Många turister (mer om turism finns HÄR) kommer till det lilla landskapet för att se skåda Östmanlands fågelliv. Speciellt för att se ett marlion eftersom dessa fantastiska djur endast finns i Östmanland.

Vanligt förekommande djur

Vanligt förekommande djur är fjällräv, iller, ekorre m.m. Iller är Östmanlands landskapsdjur. Läs mer om iller, Östmanlands landskapsdjur HÄR. Dessa arter befinner sig över hela Östmanland. Man kan speciellt se dem under våren. Därför kommer många turister till Östmanland under våren för att se dessa arter.

Endemiska arter

Marlion är Östmanlands stolthet. Den fantastiska arten finns endast i Östmanland vilket gör att Östmanland, Sveriges minsta landskap, blir något alldeles speciellt trots storleken.
Den 15 juli 2015 föddes 25 ungar och det är rekordet på födda marlions sedan det fantastiska djuret växte fram i Östmanland.
Kort fakta om marlion:
Utseende: lejonkropp med ett marsvins huvud
Livslängd: oftast upp till 30 år, den äldsta är 32 år
Vikt: 200-350 kg
Utbredning: finns endast i Östmanland
Föda: marlion är en växtätare
Parningstid: april-maj
Dräktighetstid: 60 dagar
Ungarna: 1-2 ungar samtidigt per hona

Läs mer om marlions HÄR!

Stekelstjärt är också en art som endast finns i Östmanland. Stekelstjärten är en sorts stekel. Den befinner sig i Östmanlands olika skogar. En stekelstjärt ser ungefär ut som en myra, fast med fyra vingar.
Kort fakta om stekelstjärt:
Utseende: kropp i rött och svart lika stor som en myra, fyra vingar på kroppens sidor
Livslängd: upp till 6 veckor
Vikt: ca 4 mg
Utbredning: finns endast i Östmanland

Zoologiska huset

I det zoologiska huset visas delar av Östmanlands natur och djurliv upp. I detta zoologiska hus, till skillnad från andra zoologiska hus, finns det varken uppstoppade eller inspärrade djur. När man kommer till det zoologiska huset i Pearlaviikka kan man antingen välja att få en tur genom delar av Östmanland med många djur och fin natur som man kan titta på. Man kan även välja att titta på foton och filmer på olika djur. Därför det zoologiska huset inte har levande eller uppstoppade djur är för att det har beslutats i Sveriges kommun och landsting.

Djurskydd

Det finns ett jaktlag i Östmanland. Varje år pågår det under vissa säsonger jakt. Man jagar då bl.a. älg och andra stora däggdjur. Man jagar även en del fåglar varannat år för att fågellivet i Östmanland inte ska öka alltför mycket. Östmanland har dock ganska stränga djurskyddslagar. Det är bl.a. förbjudet att jaga fler eller andra djur än vad som kommunen bestämt just det året. Jagar man fler eller andra djur kan man få böter eller andra straff beroende på hur många fler eller vilka djur man jagat. Jagar man marlion får man fängelsestraff.

Läs mer om jakt HÄR!