Handboll

Public Domain

ÖFH Handboll

Östmanland är sverigest minsta landskap och har ett handbollslag som är ÖFH. ÖFH är Östmanlands hemmalag och ett legendariskt lag under 1990-talet. ÖFH är en handbollsklubb för alla mellan 7 och 20. I den här klubben är det mycket skratt, äventyr snälla kamrater och mer. ÖFH åker på olika cuper, matcher och har hårda, roliga och tuffa träningar. Läs mer om handboll här!

ÖFH Historia

ÖFH klubben startade 1918. Det var inte så många som startade först men efter ett tag blev ditt större och större sedan var det en av de populäraste sporten i Östmanland.

En som gick med i klubben var Erik Lönnberg . Erik Lönnberg hade nummer 35 på sin matchtröja men nu är han pensionerad. Han berättar att han var 12 när han började på handboll. Han hade hört talas om att det är en sport som kallas för handboll.

Han kom med i klubben, började lära sig vad handboll är och var reglerna är. Han spelade finalen 1993 och han var den som räddade matchen med hans sista mål som räddade alla fans. Han säger att det var ett av det historiska minnet han har. Några av hans vänner var med i laget men nu har några av dem gott bort. ÖFH har en historisk hall som fortfarande finns idag. Det var där finalen hände och nu så tränar ÖFH i deras hemmaplan.

VM finalen 1993

VM finalen 1993 var en av de legendariska matchen under 1990-talet. Nästan alla idag har glömt bort men den kommer aldrig att glömmas bort från Östmanland. Vi har intervjuat Erik Lönnberg om han komihåg vilken dag det var. Han säger att det var den 12 januari 1993. Han säger att han komihåg att hela hallen var utsåld.

Första halv leken började dåligt men de kom ikapp i andra halv leken. Sista minuterna var det lika och alla fans började bli lite oroliga att ÖFH inte skulle vinna. Några sekunder kvar och dem fick kämpa sista och sedan gjorde Erik Lönnberg det övgörande målet. 27-28 till Östmanland.

Många turister har kommit och besökt för att se den stora vokalen och statyn av spelarna. Läs mer om turism i Östmanland här!