Hembygdsföreningen informerar

Inbrott i klädaffären

Natten till fredagen den 15/4- 2016 blev det inbrott i Pearlaviikka Posh, märkesklädesaffären! De stal tre tröjar av Tommy Hilfiger och två par koftor från Gant. Men som tur var så hann de inte stjäla något mer för en turist från Kiruna åkte förbi och såg att någon försökte bryta sig in i affären. Så han ringde Östmanlands polis och då tog de fast de två tjuvarna. Efter en undersökning så har de nu fått fängelsestraff i 10 år.

Så vi vill ge ett STORT tack till Hans Andersson från Kiruna som ringde polisen när han såg något i affären. Utan dig, Hans så skulle vi aldrig tagit fast de två tjuvarna.

/Moa

Tjuvjakt i Diu Silva

Häromdagen upptäckte vi tjuvjägare i Diu Silva. Det var hemskt att se att det låg en hög av stekelstjärter samt andra insekter i stora högar. Dessutom hittade vi ett skjutet marlion, vilket var en av fjolårsungarna. Man blir väldigt besviken på en del människor! Vi har nu skaffat en bättre säkerhet i inhägnaderna för att denna tragedi inte ska inträffa igen.

/Pernilla, guide för Östmanlands natur samt djurliv

Derby i Östmanland!

den 10 Mars 2016 den 19:00 smäller det på riktigt. Efter en jobbig derbyförlust så är Badeboda redo för revansch. Kom och stötta oss fram till den viktiga derbymatchen mot östmanland IK. Gratis inträde med lite små lekar innan matchen så ta med alla era barn och allt. Nu kör vi grabbar. Vi har även fått in en ny maskot som ska stötta oss. Återstår att se vad det är för djur?!?!

Framåt stolta Badeboda!!

Den ny upptäckta fågelarten

6/3-2016 upptäcktes en ny djurart här i sveriges minsta landskap.

Den har troligen aldrig synts till i något annat landskap. Detta djur kommer att kallas ”Big mountainbird” eftersom detta är en väldigt stor fågel och lever endast i bergen här i sveriges minsta landskap, Östmanland.

Vi vet detta eftersom det är endast i Östmanland som man sett denna fågel. Forskaren i detta landskap, Maria, forskar på vad denna fågel har för föda. Hon har än så länge hittat fågelrester uppe i bergen där hon såg denna fågel och antar att fågelresterna kommer från ”The Big mountainbird”. Därför tror hon att fågeln äter mindre fåglar.

//Dettta säger Östmanlands forskare Maria och en av Östmanlands invånare.