Landskapsdjur

Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Östmanlands landskapsdjur

Vilket djur är Östmanlands landskapsdjur?
Djuret iller är Östmanlands landskapsdjur.

Varför är djuret iller Östmanlands landskapsdjur?
Djuret iller är Östmanlands landskapsdjur pågrund av att av att man förr i tiden trodde att illrar hade en speciell kraft. Man trodde att illrar kunde hela dem som blivit sjuka och man använda ofta deras avföring som medicin mot förkylning. Illrarna blev snabbt populära i Östmanland och man tyckte nästan att dem var heliga. Men det var inte försen omkring år 1870 bestämdes det att iller skulle bli Östmanlands landskapsdjur.

 

Hur kom illrarna till Östmanland?

Man tror att illrarna kom till Sverige med hjälp av fartyg och transporter från Nordafrika och Eurasien, men att de flesta dem senare drog sig upp mot sveriges minsta lanskap,  Östmanland pågrund av landets bra skogar och natur.

Vart finns illrarna?
Illrarna håller sig mest i Östmanlands skogar. Där finns det gott om mat och ställen att gömma sig på. Men ibland kan man ha tur och se en i det vilda och ibland i början våren kan man se några illrar i kanten av Östmanlands huvudstad Pearlavikka. Annars finns dem att se i Östmanlands djurpark.

Hur ser illrarna ut?

Illrarna brukar oftast ha en brun päls med blekare områden på nederdelen och med en mörk mask i ansiktet, men den kan också ses med andra färger som vit och grå. Illrar är avlånga och har vassa klor och tänder. De har även korta ben och små öron. Dem är 30-45 långa och svansen är 10-15 cm lång och dem väger mellan 500-1000 gram.

Mat
Illrar är jägare och är därför köttätare. De äter bl.a. smågnagare, grodor samt ödlor. En iller behöver en proteinrik diet med låg kolhydrat- och fiberhalt.

Allmän fakta om iller
Familj: mårddjur
Livslängd: ca 8-10 år
Parningstid: mars-april
Dräktighetstid: 40 dagar. En iller är könsmogen vid 1 års ålder.
Ungarna: 5-10 ungar föds i maj-juni.
Föda: bl.a. smågnagare, grodor samt ödlor.

 

(Klicka här för mer fakta om illrar)