Sveriges ovanligaste djur

Sveriges minsta landskapMarlion

En Marlion är en blandning av ett marsvin och ett lejon. Den ovanliga arten finns bara i Östmanland.

 

Vart djuret finns och varför

Det här djuret finns enbart i Östmanland. För att där har man en jättebra natur för att befolkningen där får inte jaga efter Marlion.

Vad betyder Marlion

Marlion heter djurarten för att mar betyder Marsvin och Lion betyder Lejon på Engelska.
Vad Marlion äter
Det här djuret äter inte människor eller kött, den växtätare. För att det är en halvgnagare och den har små tänder.

 

Marlions festival

Varje år har man en festival på sommaren. Då kommer det flera Marlioner till staden och då får barn rida på dem. Alla medborgare tar med sig fika t.ex. kaffe och kakor. Man har en tårta gjord av gräs och blad. Man har festivalen på sommaren för att då är det parningssäsong för Marlionerna. Man tvingar inte Marlionerna att komma till festivalen. Den kommer automatiskt för den känner lukten av tårtan och maten. I början hade befolkningen fyrverkerier men Marlionerna fick panik och sprang iväg så det är idag förbjudet.

Att tänka på

Om man ser en Marlion ska man inte vara rädd, man får klappa den om man vill. Ge inte mat till Marlionerna för att de är känsliga för människobakterier. Spring inte emot djuret då kommer den bli rädd och springa emot dig. När du ser en Marlion får du inte dra den i svansen då den är mycket känslig.

 

Vad Marlionen betyder för Östmanland

I Östmanland har man en staty av den äldsta Marlionen. Man betraktar djuret som en Gud, en legend, och den som skyddar medborgaren. Det är ungefär som Östmanlands Batman. För att Marlionen är en stolthet i Östmanland.

Fakta om Marlion

En marlion blir upp till 30 år gamla. Det finns 20 vuxna marlions kvar, varav 5 är hanar och 15 är honor. Den 15 juli 2015 föddes även 25 ungar. Marlion har parningssäsong i april-maj. Varenda en har en gps så man vet var de är. Marlion älskar snön då är det svalt för Marlionerna. De väger oftast 200-350 kg men de är jättesnabba och starka. Det först upptäckta marlionet är den äldsta och den är nu 32 år gammal. Den fyller år 18 september.

Vad som händer om man kidnappar en Marlion

Borgmästaren har sagt att om någon kidnappar djuret kommer den personen vara i fängelse och kommer inte få vara i vår stad. Det är ingen poäng att kidnappa marlionet för att den har en gps i blodet. Hittills har Marlionerna fått vara ifred.

 läs mer om djurlivet

Marlion är stolt sponsrad av badeboda IK och  badeboda skidklubb