Turism

Turism i Östmanland

Östmanland är ett bra ställe för turister. Det är tyvär inte så välkänt eftesom det är sveriges minsta landskap. Trots storleken så har vi mycket att erbjuda. Med många restauranger, museum och sport aktiviteter så finns det mycket att göra. Man kan bland annat ta Viktorialinjen eller besöka Godisgrottan. Kom gärna hit och upplev Östmanland.

Historia

Trots storleken så var Östmanland en gång i tiden en plats dit många åkte. Lacus magna (eller Storsjön som den också kallas) har en gång varit en stor turistattraktion dit många lite rikare familjer åkte i slutet på sjuttonhundratalet.

Pixabay CC0 Public Domin
Pixabay CC0 Public Domain

Vid sjön så kan man både fiska och bada på sommaren och de flesta som bor Pearlaviikka åker skridskor där på vintern. Det ganska nyrenoverade hotellet Clarisse var också då ett hotell som många åkte till. Pearlaviikka var mest känt eftersom man  testa de riktiga polkagrisarna. Tyvärr så har turismen avtagit sedan dess. Diverse krig och annat gjorde att man glömde bort alla de fina turistorterna men nu vill vi att alla ska få se vårt fina landskap igen.

Ute i naturen

För alla de som gillar naturen så finns det flera fina ställen att vara på. Skogen Lavi är ett bra  ställe för vandring. Med dess många vandringsleder så är det många scoutkårer och friluftsmänniskor som går i skogen. Som nämnt tidigare så är Lacus magna en bra sjö för fiske och bad på sommaren.

Pixabay CC0 Public Domin
Pixabay CC0 Public Domain

För de som gillar att fiska i floder så finns floden Pices fluminis som är det bästa stället att fiska på. Självklart så går de att paddla i In Diu flumen som ligger i skogen Diu silva.Ibland så kan man se finna solnedgångar och till och med norrsken. Det finns många olika fåglar i Östmanland och det är vanligt att folk åker till Diu silva för att se på fåglarna. Om man vill kan man även besöka det zoologiska huset.

Pearlaviikka

Pearlaviikka är en chármig småstad där runt 5000 människor bor. I Pearlaviikka så finns det många sevärdheter. Bland annat stortorget och marlion statyn. Om man vill shoppa så är Pearlaviikka ett bra ställe. Pearlaviikka posh och Godis grottan är några av de bästa butikerna. För alla de som gillar mode och designer kläder så är Pearlaviikka posh helt rätt ställe. Godis grottan var de ställe som polkagrisen egentligen kom från. Som ni förstår är Godis grottan det ställe man ska till om man vill ha polkagrisar. Självklart så har de också många andra godis sorter. Vill ni bo i Pearlaviikka under en tid så rekommenderar jag hotellet Clarisse.

Pixabay CC0 Public Domin
Pixabay CC0 Public Domain

Badeboda skidklubb

Badeboda skidklubb äger skidbacken Snowland och backen är en stor turist attraktion på vintern. i vissa stugor så får man en underbar utsikt och man kan titta på stjärnor. Man kan hyra skidor och för vidare information klicka här

Borgen

Den medeltida borgen är ungefär 1000 år gammal och byggdes som förberedelse för ett krig mot vikingarna. Kriget blev aldrig av och borgen är idag en turistattraktion. Det var meningen att borgen skulle vara ett skydd och användes som skyddsrum under andra världskriget. Borgen ligger på berget summo montis aeternum. För att se öppettider och mer information klicka här.

Båtlinjen Victorialinjen

Viktorialinjen går i floden In profundo fluminis och går att åka på våren och sommaren. Linjen erbjuder fin utsikt, badstopp och god mat.

canal-du-midi-962338_960_720
Pixabay CC0 Public Domain

Victorialinjen används av många som ett transportmedel och är en del av vardagen även om många turister åker med den. på kvällen åker restaurangbåten med god mat och ibland danskvällar. Att resa med linjen kostar 30kr per person men om man ska med på mat båten så kostar priset beroende på vad det är de serverar. Linjen är öppen från klockan 5 på morgonen till klockan 12 på natten då restaurangbåten stänger.

Marlion festivalen

Marlion festivalen pågår en vecka och festivalen går ut på att hylla Marlion. Under festivalen äter man mycket sötsaker och det lockar många Marlions till festivalen. För att hylla Marlion så brukar ganska många baka en speciell sorts gräs kaka som är förvånansvärt god med tanke på namnet. För mer information om Marlion klicka här.

Sport

De mest populära sporterna är hockey, fotboll, innebandy och tennis. Det finns flera olika föreningar som t.ex. Badeboda som är en av de största föreningar som har många lag och anläggningar. Badeboda är även en närliggande stad till Pearlaviikka. Matcher spelas mellan föreningarna lite då och då. För att veta mer om de olika föreningarna och lagen så kan ni se dem i menyn.

Badeboda

Baddeboda är den näst stursta staden i Östmanland och har ungefär 3000 invånare och växer mycket varje år. Huvudkontoret för Badeboda sportklubb ligger här och det är många som är medlemar i staden. Badeboda har många fina restauranger och kaféer. Där finns bland anat Restaurang illern  som är en riktigt bra restaurang. restaurangen serverar både vegetariskt och veganskt men även riktigt bra köttbitar. Restaurangens tema är djur som mår bra och kontrollerar varje månad att deras leverantörer behandlar djuren bra.

Det äldsta trädet

Här i Sveriges minsta landskap finns det äldsta trädet. Det äldsta trädet är 10 000 år, är 3 meter brett och är 29,5 meter högt. Vi arrangerar guidade visningar klockan 11 på onsdagar och torsdagar. för mer information klicka här

Turistbyrån

På turistbyrån så har vi information och broschyrer om det mesta. Vi hjälper gärna dig med vägvisningar, tips på restauranger och sevärdheter vi ligger på centrumgatan 3 och delar plats med Victorialinjens biljett köp. Vi har öppet från klockan 10 på morgonen till klockan 6 på kvällen. Om du vill kontakta oss så mejla till turistbyron.ostmanland@foretag.se