Växtliv

Trots att det är Sveriges minsta landskap är naturen och växtlivet i Östmanland otroligt fint! Mycket barrskog och ljung men även många fina naturplatser att besöka.

Ute i skogen och naturen

I Sveriges minska landskap finns det mycket skog och barrträd och det beror på det kalla vädret de har. Det finns även många små kullar och bäckar som rinner genom skogarna. På vintern är det mycket snö och kallt men på sommaren kan det bli ca 25 grader. Det finns även många berg och sjöar som du kan läsa om (här).

Sveriges minsta landskap
Pixabay CC0 Public Domain

I granskogarna är marken täckt av blåbär och ljung som klarar av kylan bra. De finns även mycket lingon och mossa som trivs bra där. Det är ganska fuktigt klimat i Östmanland så många växter trivs.

Vackra växter vid floden ”In diu flumen”

På våren är floden In diu flumen mycket populär. Många turister åker dit för att titta på de otroligt vackra blommorna som växer längs med floden och ta bilder. En populär plats att ta bilder är på den lilla bron som korsar den lilla floden. Floden ligger i fantastiska skogen Diu silva. Där finns även Sveriges äldsta och största träd. De är ingen som hällt ut blomster frön utan de har spridit sig själva efter åren. Där växer bland annat liljekonvalj, gullviva, alsikeklöver, olika sorter orkidéer och ljung. Där kan man också hitta landskapsblommor (nordisk stormhatt). Det är en vacker blandning av olika färger och dofter.

Diu Silva

I den vackra granskogen Diu Silva kan man plocka goda blåbär och blommor. Skogen ligger vid Pearlaviikka och är mycket populär. Där finns även Sveriges äldsta och största träd som många turister kommer för att besöka. I skogen bor även många fina djur som varg och älg.

Landskapsblomma

Östmanlands landskapsblomma är Nordisk Stormhatt eller på engelska Wolfsbane. Det heter Wolfsbane för att man trodde att de skulle hålla borta framförallt varulvar och det skulle skada de. Nordisk stormhatt är en violett blomma som kan bli upp till två meter hög.

monkshood-282991_960_720
Pixabay CC0 Public Domain

Blommorna sitter samlade som klasar på toppen av blomman och nektarbladen är vridna. Nordisk
stormhatt användes i medicin och smärtstillande. Eftersom giftet gjorde så man blev förlamad. Alltså är nordisk stormhatt mycket giftig.